Askerlik İşlemleri, 23.05.2024
ASKERLİK İŞLEMLERİ
İşçi/İşveren/Bir meslek veya sanat mensubu askerlik erteleme başvurularında görev bölgemiz olan Overijssel, Gelderland, Groningen, Drenthe, Friesland ve Limburg eyaletlerinde yaşayan vatandaşlarımız Deventer Başkonsolosluğumuza başvurabilirler.
Yukarıda belirtilen eyaletler dışında ikamet eden yükümlülerin askerlik erteleme işlemi için bağlı bulunduğu dış temsilciliğimizden randevu almaları gerekmektedir.
Gemi adamı statüsünde askerlik erteleme başvurusu yalnızca Rotterdam Başkonsolosluğu tarafından yapılmaktadır.
İşçi/İşveren/Bir meslek veya sanat mensubu askerlik erteleme başvurusu için www.konsolosluk.gov.tr internet sayfasından randevu almanız gerekmektedir.
Gerekli Belgeler:
A) Çifte Vatandaş Statüsünde Olanların Askerlik Ertelemesi
1. Son altı ay içerisinde alınmış uluslararası nüfus kayıt örneği (International Uittreksel uit de basisregistratie persoonen -BRP Uittreksel). Belediyeden, bu belgeyi talep ederken Türkçe’yi de içereceke şekilde çok dilli olarak hazırlanmasını ve Hollanda vatandaşlığını kazandığınız tarihin (Datum waarop de Nederlandse nationaliteit is verkregen) örnek belgede gösterildiği gibi yazılmasını talep etmeniz gerekmektedir. (Örnek belgeye buradan ulaşabilirsiniz)
2. Nüfus cüzdanı veya T.C. Kimlik kartı aslı
3. Varsa T.C. pasaportu aslı
4. Hollanda pasaportu veya kimlik belgesi aslı
5. İki (2) adet fotoğraf
B) Hollanda Oturum Ve Çalışma Müsaadesi Olanların Askerlik Ertelemesi:
1. İki (2) adet fotoğraf (Yalnızca ilk erteleme işleminde gereklidir.)
2. Nüfus cüzdanı veya T.C. Kimlik kartı aslı
3. Süresi geçerli Türk pasaportunun aslı
4. Hollanda Yabancılar Polisi (IND) tarafından verilen ve süresi geçerli olan oturum kartının aslı
Önemli Bilgiler:
1. Taraflar ikametlerinin bağlı bulunduğu Başkonsolosluğa başvuru yapabilir.
2. Hollanda mahkemelerinde gerçekleşen mahkeme boşanma kararının kesinleşmiş olması gerekmektedir.
3. Taraflar şahsen veya kanuni temsilcileri ya da vekilleri aracılığıyla başvuru yapabilir.
3. Başvuru işlemini taraflar beraber veya 90 gün içinde ayrı ayrı gelerek tamamlamış olmaları gerekmetedir.
4. Taraflar başvurularını aynı Başkonsolosluğa yapmak zorundadır.
5. Tarafların “Çok Vatandaşlık” durumlarının nüfus kayıtlarına işlenmiş olması esastır.
6. Taraflardan birinin vefat etmiş olması, Mavi Kart hamili veya yabancı olması halinde, vefat eden tarafın, Mavi Kart hamili veya yabancı olan tarafın kimlik veya pasaportunun ibrazı zorunlu olmayıp, tek taraflı başvuru yeterlidir.
7. Eşlerden birisinin yabancı uyruklu olması durumunda, Türk vatandaşı olan eş tek taraflı başvuru yapabilir. Yabancı eş bilgilerinin (anne adı, baba adı ve doğum yeri gibi) Türk vatandaşı tarafın evlenme olayındaki eş bilgileri kısmından yararlanarak tamamlanır, yabancı uyruklu taraftan ayrıca doğum belgesi talep edilmemektedir.
8. Başvuru formunda yabancı uyruklu, Mavi Kart hamili veya vefat etmiş olan tarafın imzasının aranması zorunluluğu bulunmamaktadır.
9. Vekil aracılığı ile yapılacak müracaatlarda noter tarafından düzenlenen fotoğraflı özel vekâletnamenin aslı veya onaylanmış aslına uygun örneği gerkmektedir.
10. Hollandaca belgelerin Türkçe tercümeleri 2 nüsha olmalı, tercüme edilmiş belgelerin tercüme tasdik işleminin Başkonsolosluğumuzca yapılabilmesi için Başkonsolosluğumuza kayıtlı yeminli tercümanlar tarafından tercüme edilmesi gerekmektedir.
11. Başvurudan önce yabancı ülke adli veya idari makamlarınca verilen kararla ilgili Türk mahkemelerince verilmiş ve kesinleşmiş mahkeme kararı varsa bu belgelerin aslı ibraz edilmesi gerekmektedir.
12. Aynı zamanda başka ülke vatandaşı olduğu halde, çok vatandaşlık tescili yapılmamış olan kişilerin diğer ülke vatandaşlığı ile yapmış oldukları boşanmalar çok vatandaşlık tescili yapıldıktan sonra tescil edilebilmektedir.
13. Çiftin doğum tescili işlemleri yapılmamış çocuklarının bulunması halinde, öncelikle anılan işlemlerin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Genel Bilgiler:
Yurtdışında işçi, işveren, meslek veya sanat mensubu ya da gemi adamı statüsünde askerlik erteleme başvurusu ile ilgili esaslara 7179 sayılı Askerlik Kanunu ve Askeralma Yönetmeliğinde yer verilmektedir.
Askerlik çağı her erkeğin nüfus kütüğünde yazılı olan yaşına göredir ve 20 yaşına girdiği senenin Ocak ayının birinci gününde başlar. Bu çerçevede, askerlik işlemlerinin yürütülmesinde yaş hesabı yapılırken gün/ay/yıl olarak “doğum tarihi” değil “doğum yılı” esas alınır.
Yurtdışı Erteleme Yararlanma Şartları
1. Türkiye Cumhuriyeti tarafından tanınmış yabancı ülkelerde;
a) Çalışma iznini de ihtiva eden oturma izni veya doğrudan çalışma iznine sahip olarak işçi, işveren, meslek veya sanat mensubu statülerinden biri ile bulunanlar,
b) Yabancı bandıralı gemilerde gemi adamı statüsünde çalışıyor olanlar,
c) Tabiiyetinde bulunduğu yabancı ülkelerde ikamet eden çok vatandaşlık hakkına sahip olanlar,
durumlarını ispata yarayan belgeler ile bağlı bulundukları Türk Konsolosluklarına başvurmaları halinde askerlikleri, 63 üncü maddede belirtilen esaslara uygun olarak 35 yaşını tamamladıkları yılın sonuna kadar ertelenebilir.2. Erteleme şartlarını taşıyanların;
a) Doğum yılına göre 35 yaşında veya öncesinde bulunması,
b) Yabancı ülkelerde resmi görevli olarak bulunmaması,
c) Dövizli askerlik hizmeti dışında diğer askerlik hizmetlerinden biri ile fiili askerlik hizmetine başlamamış olması,
gerekir.
Yurtdışı Erteleme Başvuru Esasları
1. Yabancı ülkelerde; ilticacı, kaçak işçi ve sığınmacı olarak bulunanların, bu durumlarını sona erdirmedikçe erteleme başvuruları kabul edilmez.
2. Kendisi resmi Devlet görevlisi sıfatı taşımamasına rağmen; eşinin veya birinci derece kan ve kayın hısımlarının görevinden dolayı diplomatik, hizmet veya hususi pasaport sahibi olan yükümlülerden Kanunda öngörülen kendilerine işçi, işveren veya meslek sanat mensubu statüsünü sağlayan iltica başvurusu dışında elde ettikleri çalışma iznini ihtiva eden oturma izni veya doğrudan çalışma izin belgesini ibraz edenlerden umuma mahsus pasaport sahibi olmaları istenmez.
3. Yükümlülerin yurda giriş ve çıkış tarihleri kontrol edilirken, “girişi olmayan çıkışlar” ve “çıkışı olmayan girişler” ile aynı güne ait giriş ve çıkışlar dikkate alınmaz. Kayıtlarda, yurt dışına çıkışın ya da girişin olmadığı belirlense bile, yurda giriş veya çıkış yaptığını gösteren kullanılmış seyahat bileti, pasaport giriş-çıkış kaşesi, yurt içinde ya da yurt dışında muayene veya tedavi gördüğünü gösteren rapor veya benzeri belgeler ile kanıtlayabilenlerin işlemleri, yapılan tespit doğrultusunda yürütülür.
4. Aile Birleşimi Anlaşmaları çerçevesinde yabancı bir ülkede kendilerine ikamet etme ve çalışma hakkı verilmesi taahhüt edilenlerin askerlikleri, iltica başvurusu dışında elde ettikleri ve kendisine yabancı ülkede işçi statüsü sağlayan çalışma iznini ihtiva eden oturma veya doğrudan çalışma izni alıncaya kadar başvuru yılını takip eden yılın sonuna kadar 35 yaşını geçmemek üzere birer yıllık sürelerle en çok üç kez bağlı bulundukları Türk Konsoloslukları aracılığı ile askerlik şubelerine başvurmalarını müteakip ertelenebilir. Müracaatı, yükümlünün ikamet veya çalışma hakkı verileceği taahhüt edilen ülkede yaşayan eşi veya birinci dereceden kan ve kayın hısımları yapabilir. Bu şekilde yapılan müracaatlarda; yükümlü adına müracaat edenin çalışma iznini de ihtiva eden oturma izni veya çalışma izni bulunduğunu gösteren belgelerin ve yükümlü ile yakınlık derecesini ispata yarayan evlilik belgesi veya vukuatlı nüfus kayıt örneğinin de yükümlüye ikamet ve çalışma hakkı verileceğini taahhüt eden yabancı ülke makamları tarafından düzenlenmiş belge ile birlikte ibraz edilmesi zorunludur.
5. Yoklama kaçağı veya bakaya olarak yurt içinde aranırken askerlik şubelerine teslim edilen veya kendiliğinden müracaat eden yükümlülerin herhangi bir yaş sınırı aranmadan, dövizle askerlik hizmeti kapsamından çıkarılanların ise yeniden dövizle askerlikten yararlanma hakkı bulunmadığından 35 yaş sınırı dikkate alınarak, yabancı bir ülkede oturma veya çalışma iznine sahip olduklarının pasaport, oturma veya çalışma izin belgesi, yabancı ülke pasaportu veya kimlik kartı ya da Türk Konsoloslukları aracılığı ile kanıtlanmasını müteakip askerlik işlemleri bir defaya mahsus üç ay süreyle geçici olarak ertelenir.
6. Yurt dışında öğrenciliğine bağlı olarak ikametine izin verilmiş olanların bu madde kapsamında erteleme işlemleri yapılmaz. Ancak, mevcut oturma veya çalışma izinlerinin kendilerine Kanunda belirtilen işçi, işveren veya bir meslek ya da sanat mensubu statülerini sağlaması ve diğer yararlanma şartlarını da taşımaları halinde erteleme işlemi yapılabilir.
Yurtdışı Erteleme Süresinin Tespiti
Türk Konsolosluklarınca erteleme başvuruları kabul edilen yükümlülerin her türlü askerlik işlemleri, 35 yaşını geçmeyecek şekilde, iltica başvurusu dışında elde ettikleri;
a) Süresiz çalışma iznini de ihtiva eden oturma izni veya doğrudan çalışma iznine sahip olanlar ile ikamet eden ve çok vatandaşlık hakkına sahip olan yükümlülerin ertelemeleri, başvurularının kabulünü müteakip doğum yılına göre 35 yaşını tamamlayacakları yılın 31 Aralık tarihine kadar,
b) Süreli çalışma iznini de ihtiva eden oturma veya çalışma izinlerinden uzun olanının bitim tarihini takip eden yılın 31 Aralık tarihine kadar,
ertelenebilir.
Yurtdışı Ertelemenin İptali
1. Erteleme başvurusu kabul edilenlerden;
a) Yararlanma şartlarını oluşturmadıkları halde başvuruları yanlışlıkla kabul edilenlerin,
b) Kendi istekleri ile yararlanma hakkından vazgeçenlerin,
c) Türk vatandaşlığından izinle çıkan veya Türk vatandaşlığı kaybettirilenlerin,
ç) Türk bandıralı gemilerde çalışanların,
d) Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi görevlisi sıfatıyla yurt dışında bulunanların,
e) Oturma veya çalışma izni iptal edilenlerin veya oturma veya çalışma iznini yeniletmeyenlerin,
f) Müracaatına ait belgelerde sahtecilik veya resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyanda bulunarak idareyi yanıltmak suretiyle erteleme başvurusunda bulunduğu anlaşılanların,
g) Dövizle askerlik dışında diğer askerlik hizmet şekillerinden biri ile askerlik hizmetine başlayanların,
ğ) Askerliğe elverişsiz hale gelenlerin,
h) Vefat edenlerin,
ı) Yurda kesin dönüş yapan veya sınır dışı edilenlerin,
i) Başvuru tarihi ile ertelemenin sona erdiği tarih arasında bir takvim yılında toplam olarak 184 gün ve daha fazla süreyle yurt içinde kalanların,
ertelemeleri iptal edilir.
Yurtdışı Yeniden Erteleme Esasları
1. “Yurtdışı Ertelemenin İptali” başlığının (a), (b), (c), (ç), (d) ve (e) maddelerinde belirtilen nedenlerden dolayı askerlik ertelemeleri iptal edilenler, yararlanma şartlarını yeniden haiz oldukları takdirde erteleme hakkından yararlanabilirler.
2. Bulunduğu ülkede meydana gelen savaş, genel hayatı olumsuz etkileyen toplumsal olaylar, doğal afet, salgın hastalık ve benzeri zorunlu nedenlerden dolayı yurda dönen ve erteleme dönemi içinde yer alan bir takvim yılında toplam olarak 184 gün ve daha fazla süreyle yurt içinde kalanların ertelemeleri, tabi oldukları yaş sınırını geçmemek üzere yükümlünün yurda döndüğü yılı takip eden yılın sonuna kadar iptal edilmez.
Yurtdışı Erteleme İle İlgili Yükümlülerce Yapılacak İşlemler
1. Yurt dışı ertelemesinden ilk kez yararlanmak isteyen yükümlüler gerekli başvuru belgeleriyle birlikte bizzat, müteakip (yeniden) ertelemelerde ise bizzat veya posta yoluyla Türk Konsolosluklarına başvururlar.
2. Gemi adamları ilk ve müteakip (yeniden) ertelemelerde Türk Konsolosluklarına bizzat başvururlar.
3. Yükümlülerin yararlanma şartlarını kaybetmeleri veya erteleme süresi içinde Kanunun başka bir maddesi gereğince askerlik erteleme talebinde bulunmaları halinde, erteleme işleminin sonlandırılması için doğrudan veya Türk Konsoloslukları vasıtasıyla askerlik şubelerine müracaat etmeleri gerekir.
Ödeme Şekli:
Başkonsolosluğumuzda konsolosluk işlemi ödemeleri internet üzerinden gerçekleştirilen “sanal POS bankacılık ödeme sistemi” kullanılarak yapılmaktadır.
Ödemelerde nakit para tahsilatı maalesef kabul edilmemektedir. Bunun sebeple, banka hesabınızda yeterli bakiye bulundurmanız gerekmektedir.
Ödeme işlemleri hakkında daha fazla bilgi için Konsolosluk İşlemi Ödemeleri Hakkında Önemli Duyuru başlığına bakınız.
Öğrenci statüsünde askerlik erteleme başvurusu yalnızca Amsterdam Başkonsolosluğu Eğitim Ataşeliği tarafından yapılmaktadır.
Gerekli Belgeler:
Başvuruda gerekli belgeleri öğrenmek için Amsterdam Başkonsolosluğu Eğitim Ataşeliğiyle iletişime geçmeniz gerekmektedir.
Önemli Bilgiler:
Amsterdam Başkonsolosluğu Eğitim Ataşeliği iletişim bilgileri
Adres: Museumplein 17, 1071 DJ, Amsterdam
Tel: +31202801333
Eposta: amsterdam@meb.gov.tr
İnternet Sitesi: https://lahey.meb.gov.tr/
Genel Bilgiler:
Yurt dışında öğrenci statüsünde askerlik erteleme başvurusu ile ilgili esaslara 7179 sayılı Askerlik Kanunu ve Askeralma Yönetmeliğinde yer verilmektedir.
Askerlik çağı her erkeğin nüfus kütüğünde yazılı olan yaşına göredir ve 20 yaşına girdiği senenin Ocak ayının birinci gününde başlar. Bu çerçevede, askerlik işlemlerinin yürütülmesinde yaş hesabı yapılırken gün/ay/yıl olarak “doğum tarihi” değil “doğum yılı” esas alınır.
Öğrenci Erteleme Esasları
Yurtdışında lise ve dengi okullarda okuyan öğrencilerin askerlikleri 22 yaşını, mesleki veya teknik lisede okuyanlar için 25 yaşını dolduracakları yılın 31 Aralık tarihini geçmemek kaydıyla, mezun oluncaya veya ilişikleri kesilinceye kadar yoklamaları yapılmadan ertelenir.
Yüksek öğrenim (önlisans/lisans/yüksek lisans/doktora) yapmak amacıyla yurtdışına giden öğrencilerin askerliklerini erteleyebilmeleri için öncelikle öğrenciliklerinin bağlı oldukları Dış Temsilciliğimizdeki varsa Eğitim Müşavirliği/Ataşeliği tarafından; yoksa doğrudan Dış Temsilciliğimiz tarafından tanınması gerekir. YÖK tarafından tanınmayan okullarda eğitim görenlerin askerlikleri öğrenciliklerine bağlı olarak ertelenemez.
Yurtdışında fakülte ve yüksek okullar ile meslek yüksekokullarında okuyan öğrencilerin askerlikleri 28 yaşını dolduracakları yılın 31 Aralık tarihini geçmemek kaydıyla, mezun oluncaya veya ilişikleri kesilinceye kadar yoklamaları yapılmadan ertelenir.
Yurtdışında yüksek lisans yapanların askerlikleri azami 3 yıl süre ile 32 yaşını dolduracakları yılın 31 Aralık tarihine kadar ertelenebilir.
Yurtdışında doktora yapanların askerlikleri azami 6 yıl süre ile 35 yaşını dolduracakları yılın 31 Aralık tarihine kadar ertelenebilir.
Öğretim Kurumlarından Terk, İlişiği Kesilen veya Mezun Olanların Ertelemeleri
1. Yükümlülerin askerlikleri, istekleri halinde, mezuniyet veya ilişik kesme tarihinden itibaren yoklamaları yapılmadan;
a) Lise veya dengi okuldan mezun olanların 3 yıl,
b) Mesleki ve teknik liselerden mezun olanların 6 yıl,
c) Fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokullarından ilişikleri kesilenler ile bu okullardan mezun olanların 2 yıl,
ç) Dört yıl ve daha uzun süreli yükseköğretim kurumlarından mezun olanların mezuniyet tarihinden itibaren 2 yıl, denklik işlemlerinin tamamlanamaması durumunda, denklik onay birimine başvuru tarihinden itibaren ilave 1 yıl,
d) Yüksek lisans eğitimini tamamlayanlara 1 yıl, denklik işlemlerinin tamamlanamaması durumunda, denklik onay birimine başvuru tarihinden itibaren ilave 1 yıl,
süreyle ertelenir. Bu erteleme süreleri; lise veya dengi okul mezunları için 22 yaşını, mesleki ve teknik lise mezunları için 25 yaşını, fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokullarından ilişikleri kesilenler ile bu okullardan mezun olanlar için 28 yaşını, 4 yıl ve daha uzun süreli yükseköğretim kurumu mezunları ile denklik işlemlerini tamamlayabilmeleri için 1 yıllık erteleme süresi verilenler için 32 yaşını tamamladıkları yılın sonunu geçemez.2. Yurt dışı yükseköğretim kurumları mezunlarının erteleme süreleri hiçbir şekilde lisans mezunlarının mezuniyet tarihinden itibaren 3 yılı, yüksek lisans mezunları için mezuniyet tarihinden itibaren 2 yılı geçemez.
Öte yandan, öğrenim görmek amacıyla sonradan yurt dışına çıkmayıp, yurtdışında doğduğu veya yaşadığı için işçi, işveren, gemi adamı ya da meslek veya sanat mensubu statüsünde çalışma iznini de ihtiva eden oturma izni veya doğrudan çalışma iznine sahip olup, halen öğrenci olanların askerlik ertelemelerinin “öğrenci” statüsünde değil “işçi, işveren, meslek veya sanat mensubu ya da gemi adamı” statüsünde yapılması gerekmektedir.
Dövizle askerlik başvurularında görev bölgemiz olan Overijssel, Gelderland, Groningen, Drenthe, Friesland ve Limburg eyaletlerinde yaşayan vatandaşlarımız Deventer Başkonsolosluğumuza başvurabilirler.
Yukarıda belirtilen eyaletler dışında ikamet eden yükümlülerin dövizle askerlik işlemi için bağlı bulunduğu dış temsilciliğimizden randevu almaları gerekmektedir.
Dövizle askerlik başvurusu için www.konsolosluk.gov.tr internet sayfasından randevu alabilirsiniz.
Gerekli Belgeler:
Çifte Vatandaş veya Hollanda’da Doğan Süresiz Oturum Kartı Sahibi Olanlar
1. Süresi geçerli Hollanda pasaportunun aslı
2. Süresi geçerli Hollanda Kimlik Kartının aslı
3. Süresi geçerli oturma ve çalışma müsaadesi kartının aslı
4. Süresi geçerli Türk pasaportunun aslı
5. Bağlı bulunduğunuz Belediyeden alınan adres geçmişini gösteren ikamet belgesi
6. Nüfus cüzdanının veya T.C. kimlik kartının aslı
7. Çifte vatandaşlar için bağlı bulunulan Belediyeye şahsen başvuru yaparak alınan, Türkçeyi de içeren çok dilli ‘’International Uitreksel uit de basisadministratie persoonsgegevens’’ belgesi. Sözkonusu belgede Hollanda vatandaşlığının hangi tarihte kazanıldığının ‘’Datum waarop de Nedernandse Nationaliteit is verkregen’’ belirtilmiş olması gerekmektedir.
8. Üç ay önce çekilmiş iki adet fotoğraf
Süreli ve Süresiz Oturum Kartı (Bepaalde Verblijfsvergunning) Sahibi Olanlar
1. Nüfus cüzdanının veya T.C. kimlik kartının aslı
2. Türk pasaportunun aslı
3. Süresi geçerli oturma ve çalışma müsaadesi kartının aslı
4. Üç ay önce çekilmiş iki adet fotoğraf
5. İşçiler, çalıştığınız işyerinin işvereni tarafından yeni tarihli olarak düzenlenmiş çalışma tarihlerini ve sürelerini gösteren belgenin (werkgeversverklaring) ve son aldığı maaşa ait belgenin aslı
6. İşverenler, bulunduğunuz yabancı ülkede, sorumluluğunuzda bulunan işyerini işveren olarak çalıştırdığınızı belgeleyen son 3 ay içinde Kamer van Koophandel’dan alınmış imzalı “uittreksel” belgesinin aslı
7. İşsizler, herhangi bir iş yerinde çalışmayarak işsizlik sigortası, maluliyet yardımı, sosyal yardım veya hastalık sigortası ödeneği alanların, ödeme yapan ilgili kurum/kurumlardan ödenek almaya başladığınız tarihi ve süreyi gösterir belgenin ve aldığınız son ödenek maaşına ait belgenin aslı
8. İbraz edilen belgelere göre, net 1095 günlük süreyi tamamlayamayanlar sözkonusu sürenin tamamlanmasını teminen, yukarıda kayıtlı belgelere ek olarak;
Bağlı bulunduğu UWV'den veya internet sayfasından alınan (ihtiyaç halinde, UWV’den ayrıntılı tarihleri gösterir belgenin posta yoluyla talep edilmesi gerekmektedir) geriye dönük; çalışma ve ödenek alınan tarihleri gösteren Verzekeringsbericht (Overzicht Arbeidsverleden /Uitkeringsverleden) belgesinin aslı
Önemli Bilgiler:
Dövizle Askerlik Hizmetinden Yararlanma Şartları
1. Daha önce fiilen askerlik hizmetine başlamamış olmak,
2. Son Askeralma Kanunu’nun yürürlüğe girdiği 26.06.2019 (dahil) tarihinden sonra dövizle askerlik hizmeti başvurusunda bulunmak,
Uzaktan Eğitim Portalına Giriş
Dövizle askerlik başvurusu yapacak yükümlü vatandaşların https://dovizle.msb.gov.tr internet sayfası üzerinden Uzaktan Eğitim Portalı’na giriş yapmaları gerekmektedir.
Sözkonusu internet bağlantısı üzerinden, “Yeni hesap” butonuna tıklanarak açılan sayfadaki form doldurulur ve portala T.C. kimlik no ve şifre ile giriş yapılır.
Portala giriş yaptıktan sonra ders içeriklerine erişim sağlanabilmektedir. Her dersi takip ettikten sonra sonunda yöneltilen sorulara doğru olarak yanıt vermeniz gerekmektedir. Soruları doğru olarak yanıtladıktan sonra program tamamlanacaktır.
Genel Bilgiler:
Dövizle askerlik başvurusu ile ilgili esaslara 7179 sayılı Askerlik Kanunu ve Askeralma Yönetmeliğinde yer verilmektedir.
Mülga 1111 sayılı Kanuna göre dövizle askerlik kapsamından çıkarılanlardan; ödemeleri gereken yabancı ülke parasını ödemedikleri veya herhangi bir takvim yılında toplam olarak 184 gün ve daha fazla süreyle yurt içinde bulundukları için dövizle askerlik kapsamından çıkarılanların, yurt dışı temsilciliklere veya askerlik şubelerine kendileri, vekilleri ya da vasileri aracılığıyla 31/12/2025 tarihine kadar müracaat etmeleri ve 40.000 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarın müracaat tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca tespit edilen döviz alış kuruna göre Avro veya karşılığı kadar konvertibl yabancı ülke parasını müracaat tarihinden itibaren 10 iş günü içinde ayrıca ödemeleri hâlinde;
a) Önceden ödemiş oldukları döviz tutarı, müracaat tarihindeki 39. maddenin 1. fıkrasında öngörülen tutardan az olanlar, eksik kalan tutarı müracaat tarihinden itibaren 10 iş günü içinde ödemeleri hâlinde askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılır.
b) Önceden ödemiş oldukları döviz tutarı, müracaat tarihindeki 39. maddenin 1. fıkrasında öngörülen tutara eşit veya bu tutardan fazla olanlar ise askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılır. Ancak bunların fazladan ödedikleri döviz geri ödenmez.
Bu madde kapsamında yapılacak döviz ödemeleri; yurt dışında yurt dışı temsilcilikleri, yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca kanunun 39. Maddesinin 7. ve 8. fıkra hükümleri kapsamında tahsil edilir.
Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ve Dışişleri Bakanlığı (DİB) sistemleri arasında yapılan entegrasyon sayesinde, bu madde kapsamında başvuru yapanların ödemeleri gereken tutara ilişkin bilgi, başvuru sırasında yapılan sorgulamalar neticesinde, MSB tarafından elektronik olarak ilgili Dış Temsilciliğimiz ekranına iletilir.
Ödeme Şekli:
Başkonsolosluğumuzda konsolosluk işlemi ödemeleri internet üzerinden gerçekleştirilen “sanal POS bankacılık ödeme sistemi” kullanılarak yapılmaktadır.
Ödemelerde nakit para tahsilatı maalesef kabul edilmemektedir. Bunun sebeple, banka hesabınızda yeterli bakiye bulundurmanız gerekmektedir.
Ödeme işlemleri hakkında daha fazla bilgi için Konsolosluk İşlemi Ödemeleri Hakkında Önemli Duyuru başlığına bakınız.
Pazartesi - Cuma
09:00 - 12:00
Başkonsolosluğumuzda tüm işlemler www.konsolosluk.gov.tr adresinden randevu alınarak yapılmaktadır. Bilgi taleplerinizi consulate.deventer@mfa.gov.tr e-posta adresine iletebilirsiniz. Başkonsolosluğumuzda nakit ödeme imkanı bulunmamaktadır. Bu çerçevede, cep telefonunuzda bankanızın mobil internet bankacılığı uygulaması bulunmuyorsa Başkonsolosluğumuza gelirken yanınızda banka kartınızın yanısıra kart okuyucu aygıtınızı da getirmenizi rica ederiz.
Tatil Günleri 2024
1.01.2024 | 1.01.2024 | Yeni Yılın İik günü |
1.04.2024 | 1.04.2024 | Dini bayram (Easter Monday) |
10.04.2024 | 10.04.2024 | Ramazan Bayramı |
9.05.2024 | 9.05.2024 | Dini bayram (Ascension Day) |
20.05.2024 | 20.05.2024 | Dini Bayram (Whit Monday) |
29.10.2024 | 29.10.2024 | 29 Ekim 2024 Cumhuriyet Bayramı |
25.12.2024 | 26.12.2024 | Noel Tatili |
+ 31 10 766 0007